Het instrument Nudging kun je zien als het geven van een 'duwtje' (Engels: nudge) in de 'goede' richting. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een nepvlieg op urinoirs.

Waarom Nudging?
Problemen zijn vaak complex. Veel problemen ontstaan doordat mensen zich anders gedragen dan we hadden gehoopt. Onderzoek laat zien dat mensen vaak automatisch, onbewust en niet logisch handelen. Gedrag wordt bepaald door behoeften, zoals het maken van eigen keuzes en acceptatie door anderen. Goede voornemens leiden vaak niet tot nieuw gedrag. Als je complexe problemen wilt oplossen, moet je rekening houden met de drijfveren van gedrag.
- gebruiken voor ontwerp van een nieuwe oplossing
- experimenten om te weten wat werkt
- Thaler won de Nobel prijs voor het werk over Nudge
Wat zijn de voordelen van Nudging?
Nudging geeft mensen een duwtje (Engels nudge) in de ‘goede richting’. Het is een uitstekend alternatief voor straffen en belonen. Straffen en belonen, door managers de ‘wortel en de stok’ genoemd, heeft een aantal nadelen:
- werkt alleen bij eenvoudige situaties
- mensen maken niet altijd keuzes die goed voor hen zijn
- dure oplossing (bekrachtiging blijft nodig)
- onbetrouwbaar omdat veel mensen conflictmijdend zijn
Kost weinig tijd en geld
Geeft keuze vrijheid
Positief
Evidence Based
Wat leer ik met Nudging?
Begrijpen hoe mensen beslissen
Aandacht en inspanning zijn schaars. We gebruiken twee systemen om te denken: 'fast' & 'slow' (Kahneman)
Bij de opgave 17 x 24 voel je direct dan 123 en 12.609 niet correct zijn. Langzaam denken ervaar je als je door een reeks van stappen gaat om de uitkomst op een blaadje te berekenen.
Hoe komt het dat mensen onlogisch handelen
Veel problemen zijn terug te brengen tot een gebrek aan discipline. De 'warm-koud' empathie kloof (Loewestein). Als we in koude toestand verkeren, onderkennen we niet in welke mate ons gedrag zal veranderen als we onder invloed van opwinding verkeren. Elk mens heeft twee persoonlijkheden, de 'planner' en de 'doener'. Dat maakt dat gedrag dynamisch inconsistent is.
Gebruik van vuistregels, verankering en beschikbaarheid
Stel dat je een bed wilt verkopen. Begin je dan met een goedkoop of een duur bed? Verkoop je eerst een kussen en daarna een bed of anders om? Een kussen van 80 of 200 euro maakt bijna geen verschil op een nieuwe slaapkamer. Een anker is een manier om de besluitvorming van mensen te beïnvloeden.
De kracht van de "kudde" ofwel groepsgedrag
De stropdas is een mooi symbool van groepsgedrag. Humans krijgen regelmatig een duwtje van andere humans. Soms beginnen grootschalige veranderingen, met een klein duwtje in de goede richting.
Voorkeur voor de status-quo
Afkerigheid van verlies is niet de enige reden voor gemakzucht. Mensen zijn om allerlei redenen geneigd om aan hun bestaande situatie vast te houden.
Keuze architectuur ontwerpen
Een keuze architectuur helpt mensen om een keuze te maken die in hun belang is. Voorbeelden hiervan zijn: standaard optie, structureer complexe keuzes, geef feedback, maak de relatie tussen en keuze en het resultaat helder.
Zet de volgende stap naar verandering.
Meer weten over samenwerken met New Behavior ? Neem contact met ons op, we komen graag langs!