

Over de auteur
Jeroen Jansen heeft zijn werkzame leven ingezet in de IT. Niet de makkelijkste omgeving aan te werken aan samenwerking en continu verbeteren. Uit het boek blijkt een brede kijk op organisaties en verraad dat hij een ‘systeem denker’ is die dat praktisch weet te maken met teams en organisaties.
Het boek iedereen Obeya
Obeya betekent ‘grote kamer’. Binnen de filosofie van Lean en de instrumenten vormt dagelijkse stand up het brandpunt van sturen en verbeteren. Met elkaar afstemmen en besluiten hoe het werk gedaan moet worden, waar het loopt en niet loopt en wie wat gaat doen om te verbeteren is de kern.
Het gehele Toyota managementsysteem wordt op een praktische manier besproken. Dat begint natuurlijk bij de focust op de klant en wat van waarde is voor hem of haar. Laat de alle vormen van Waste niet onbesproken en laat zien waarom ‘flow’ zo belangrijk is.
Het tweede deel gaat over strategie-executie. Welke doelen zijn echt belangrijk voor de organisatie en hoe weten we of onze operationele en verbeter activiteiten op koers liggen.
Het derde deel gaat over continu verbeteren, zowel de kleine (kata) verbetering als die met meer structuur (A3).

Typerende quote
“Zonder standaard is er geen verbetering. Zonder diep begrip van de huidige situatie is het niet mogelijk om een verantwoorde keuze te maken en verbetering toe te passen in het werkproces. De huidige situatie is de standaard; de beste configuratie van het werkproces die we vandaag konden bedenken. Gemeten tegen die standaard willen we morgen weer een kleine stap voorwaarts maken”
Deze passage laat voor mij zien dat essentiële bouwblokken goed worden beschreven. Aan de andere kant laat dit stukje ook zien dat de complexiteit van de praktijk niet altijd voldoende naar voren komt. Tussen afdelingen die hetzelfde werk doen of mensen die hetzelfde werk doen, zit vaak veel ongewenste variatie. Om te komen tot een standaard en die te handhaven kost vaak veel tijd een moeite. Tegelijkertijd willen we dat iedereen over zijn eigen werk blijft nadenken en met kleine experimenten kijkt of het beter kan. Op dergelijke vragen, geeft “Obeya” geen antwoord.
Wanneer misschien niet lezen?
Als je diepe kennis hebt van het Toyota managementsysteem en lean, moet je zoeken naar een paar leuke verrassingen en toepassingen. Die zijn er! Bijvoorbeeld de manier waarop je klanten een zichtbare plek geeft in je Daily Stand-ups.
Wanneer zeker wel lezen?
Als je Lean nog ziet als een verzameling van Tools en wilt leren wat de samenhang is tussen verschillende elementen. Obeya biedt een goed leesbare en duidelijke uitleg van de samenhang in het managementsysteem van Toyota.