Waarschijnlijk ben je nu druk om de laatste dingen van dit jaar voor elkaar te krijgen. Nog twee weken en dan volgt een heerlijke vakantie. Een periode van rust om eens terug te kijken en vooruit te kijken. En na die vakantie weer fris aan de start. Ga jij het nieuwe jaar starten met goede voornemens? Of laat je dat moment voorbijgaan?
Ik deel graag wat inzichten uit de gedragswetenschap met je, die je kunnen helpen op die keuze te maken.
Er zijn veel struikelblokken die de kop kunnen opsteken bij een langdurige gedragsverandering. Eén daarvan is: het begin, het starten met een verandering blijkt vaak lastig. Daarom is timing een krachtig middel. Maak gebruik van een frisse start (‘fresh start- effect’), bijvoorbeeld het starten met een nieuwe gewoonte bijvoorbeeld na een verhuizing of na een vakantie. Daarom maken veel mensen gebruik van de kracht van het kiezen van een natuurlijk moment zoals 1 januari, om te starten met een goed voornemen: zoals ‘dry january’ of een gezond dieet. (Deze tip komt van Katy Milkman, hoogleraar Universiteit van Pennsylvania, ze schreef onlangs het boek ‘How to change?)
Ondanks het feit dat nieuwjaar voornemens een goed moment zijn, zijn veel mensen er mee gestopt. Misschien heb je ervaring opgedaan met het terugvallen in je oude patronen. Hoe kun je voorbereiden om het vol te houden?
Juist bewust afwijken, helpt om langer vol te houden
Volhouden van dat voornemen zonder je te laten verleiden door je impulsen is moeilijk. Zeker als je er niet op voorbereid bent. Impulsiviteit gooit vaak ‘roet in het eten’. Ons brein kiest makkelijker voor plezier nu, dan voor nuttig resultaat later. Gelukkig kun je daar wat tegen doen, namelijk het clusteren van verleidingen (temptation bundling). Bijvoorbeeld een guilty pleasure tijdens het gewenste gedrag: lekker met het bord op schoot een goed fout tv-programma kijken tijdens je dieethap.
Zie een terugval als een leerervaring in plaats van als een mislukking. Zeg tegen jezelf dat jij iemand bent die leert van ervaringen. Bijvoorbeeld door bewust af te wijken.
Zo ben je halverwege januari heel trots op je gevolgde dieet maar het valt je zwaar om het vol te houden. Het advies is dan, wijk bewust eens af en geniet bijvoorbeeld van een lekker taartje zonder je schuldig te voelen.
Ik heb bij het schrijven van dit artikel een lekker taartje gegeten. Heel even ging er een licht schuldgevoel door me heen, maar ik bedacht me dat ik nu meer motivatie en uithoudingsvermogen heb, omdat ik meer controle heb over mijn impuls om te snoepen.
Een hele fijne vakantie!
Of je nu wel of niet met goede voornemens aan de slag gaat, we willen je sowieso een fijne vakantie wensen!