Een community van ploegleiders
De productiemanager wilde dat er sneller geschakeld werd tussen productie-units. De communicatie verliep te veel via de productie-unit managers. Buiten de dagdienst waren de productie-unit managers ‘vrij’. Ook op die momenten was er communicatie en samenwerking nodig.
Op een raffinaderij werd gewerkt met 5 ploegen. Omdat het lang duurde voordat de operator een fabriek kende, werkten de meeste operators heel lang in één productie-unit. Dit zorgde voor een familiecultuur in een controlekamer.
Sites in de VS hadden dit probleem opgelost met een wijziging in de organisatiestructuur.
Ze introduceerden een extra functie, de ‘site-ploegleider’. De productiemanager van onze
site koos voor een aanpak waarbij community’s werden gevormd.
Per ploeg kwamen alle ploegleiders 4 keer per jaar bij elkaar voor een lunch en een inhoudelijk onderwerp. In deze sessies werd gewerkt met stellingen aan de hand waarvan ze met elkaar in gesprek gingen. De informele contacten zorgden voor een band tussen de individuen en het bespreken van een inhoudelijk onderwerp zorgde voor het besef dat ze veel gemeenschappelijk hebben. Oefenen, ofwel leren door te doen, is een effectief instrument om nieuw gedrag te realiseren.
Lees meer over onze visie op samenwerken.
- leren door te doen slaat aan bij direct leidinggevenden
- communities vormen een krachtig verband tussen afdelingen
- affordable large scale change
Beter samenwerken in een groep van 120 direct leidinggevende die elkaar fysiek bijna niet zien. Niet door een andere organisatie- structuur, maar door grootschalige gedragsverandering.
