
Het Handboek Procesveiligheid ziet eruit als een naslagwerk. Tot mijn verbazing heb ik het in een sneltrein vaart uitgelezen van kaft tot kaft. Dat is heel knap voor een inhoudelijk onderwerp waar je zelf al flink in bent ingewijd. Ik vind dit boek:
- voor elke leider van een BRZO bedrijf (juist de mensen bij Finance, HR, Supply Chain Management)
- zeer goed leesbaar (en)
- interessant vanwege overzicht en diepgang
Dat is zeker te danken aan redacteur Nico Mulder. Hij heeft dit boek aangenaam leesbaar gemaakt. Elk hoofdstuk heeft een logische indeling met heldere modellen, tabellen, logische paragrafen en korte en duidelijke zinnen.
Ook de inhoud is sterk. Het boek is volledig, geeft overzicht en heeft voldoende diepgang om interessant te zijn. Wat mij erg aanspreekt is de verwijzing naar bronnen en achterliggende normen. Hoe verschillend alle onderliggende onderwerpen ook zijn, er is een goede balans gevonden tussen het conceptuele en het praktische. Alle onderwerpen worden min of meer op hetzelfde abstractieniveau behandeld. Niets te weinig en niks te veel. Well done!
In navolging van SDN gebruikt het boek een duidelijk framework:
- Risicomanagement
- Ontwerp integriteit (hardware)
- Technische integriteit(hardware)
- Operationele integriteit (software)
- Operationele integriteit (mindware)
- Scenario denken & risico analyse
- Wetgeving
Wat kenmerkend is voor het denken in ‘veiligheidsland’ en ook voor het Handboek Process veiligheid is dat het grootste deel van de bladzijden is gewijd aan de technische disciplines. De mens als bron van verstoringen en van veerkracht komt zeker aanbod. Wat extra aandacht voor de operator als de persoon die de meest risicovolle taken uitvoert en de frontline leader die hem begeleid, zouden wat mij betreft in een volgende versie zeker niet mistaan.
Het leuke van dit boek is dat je ook kennis maakt met een grote groep van experts ieder op een eigen deelgebied.Zo heb ik erg veel plezier gehad met hoofdstuk 4 met de auteurs Jaap de Bruin, Daan Stam, Carsten Assman en Peter Walraven. Ingewikkelde materie wordt heel begrijpelijk uitgewerkt.
En natuurlijk de bijdrage van New Behavior collega Coen van Driel, die als auteur een bijdrage heeft mogen leveren aan Hoofdstuk 9. Hij schetst een overzicht van de management systemen en de rol die zij hebben in het verbeteren van proces veiligheid. Zoals het voorwoord begint “meer dan de som der delen“, ligt het systeem denken aan de basis van dit mooie boek. Ik ben er enthousiast over!