De kern van een organisatieverandering is een gedragsverandering.
In de praktijk zien wij dat veel managers het lastig vinden om gedrag te veranderen. Wij delen kennis en kunde over gedragsverandering. Om gedrag te veranderen gebruiken we een basisaanpak. De basis bestaat uit drie stappen: gedrag begrijpen, makkelijk maken en beïnvloeden. Bij deze stappen maken we gebruik van verschillende instrumenten.
Neem contact op met Beatrijs Ekkers onze specialist in gedragsverandering.
Bekijk een praktijkvoorbeeld.
Begrijpen
Makkelijk maken
beïnvloeden
Begrijpen
Mensen doen andere dingen dan ze zeggen. Om het huidige gedrag te begrijpen observeert u kritische taken.
U volgt een medewerker of een product, kijkt naar verspillingen (lean), kijkt naar veilig en onveilig gedrag (Behavior Based Safety) of kijkt naar de bedoeling van het werk en hoe het werk feitelijk wordt uitgevoerd (Resilience Engineering).
Makkelijk maken
Hoe doe je dat? Het standaard antwoord is: meer informatie geven. Vaak is dat het enige wat we doen als er iets verandert. Maar informatie alleen is niet genoeg om gedrag makkelijk te maken. Kijk naar uw eigen ervaringen, bijvoorbeeld met meer bewegen of gezonder eten.
Als het geen informatie is, wat dan wel? Een simpel model om gedrag makkelijker te maken is door te kijken naar frictie en brandstof. De eerste stap om naar specifiek gedrag te kijken is de vraag te stellen: wat kunnen we verwijderen? Wat houdt mensen tegen? De tweede stap is om te kijken hoe we motivatie kunnen toevoegen.
beïnvloeden
Om gedrag te beïnvloeden kijk je naar de taak, de werkomgeving, de medewerker en de direct leidinggevende.
In de kern zijn er 36 manieren om gedrag te beïnvloeden. Deze kun je indelen in de volgende categorieën.
- Easy
- Attractive
- Social
- Timely

Welke instrumenten kies je om een gedragsverandering te realiseren?
Dat hangt af van de situatie. Om u toch een goed beeld te geven van de mogelijkheden, delen we drie instrumenten met u. Er zijn er veel meer, maar deze drie instrumenten vinden wij heel belangrijk:
Nudging
Nudging is een instrument waarbij mensen subtiel worden gestimuleerd om zich op een gewenste wijze te gedragen.
De term is populair geworden door het in 2008 verschenen boek Nudge van de wetenschappers Richard Thaler en Cass Sunstein. In allerlei situaties maken mensen keuzes. Denk bijvoorbeeld aan een kantine. Waar staan de gezonde en waar de minder gezonde producten? Het idee van Nudging is dat mensen de vrijheid hebben zelf te kiezen, maar dat een keuze altijd wordt beïnvloed door de manier waarop die keuzes aangeboden worden.
Motiverende gespreksvoering
Motivational Interviewing, in het Nederlands Motiverende Gespreksvoering, is een evidence based instrument.
Motiverende Gespreksvoering (William R. Miller, Stehpen Rollnick) geeft u inzicht in de motivatie van mensen en biedt handvatten om deze motivatie te vergroten en meer resultaten te boeken bij gedragsverandering. Dit instrument is ontstaan in de verslavingszorg en wordt nu wereldwijd ingezet in allerlei vormen van zorg. Motiverende Gespreksvoering wordt ook steeds meer ingezet in het bedrijfsleven.
Tiny habits
Tiny Habits is een evidenced based instrument dat u inzicht geeft in gewoontegedrag zoals het vinden van je fiets op een druk station. En het biedt handvatten om nieuwe gewoontes te ontwikkelen.
Dit instrument is ontstaan tijdens onderzoek naar het gebruik van technologie om gedrag te veranderen. Denk hierbij aan Facebook en Google.
Zet de volgende stap naar verandering.
Meer weten over samenwerken met New Behavior ? Neem contact met ons op, we komen graag langs!